Unngå skattesmell – sjekk skattekortet ditt en siste gang!

unngå skattesmell

Snart er tiden ute for å sjekke skattekortet en siste gang i år og slik unngå skattesmell når neste skattemelding skal leveres på vårparten. Enkle grep kan gjøre at du unngår overraskelser. Og kanskje du til og med kan spare skatt på ting du ikke har tenkt på.

Slik unngår du skattesmell

Når du kommer til oktober, november eller desember kan det være smart å dra frem siste lønnslipp. Der vil det stå oppstilt hva du har fått i lønn så langt i år, og hvor mye du har betalt i skatt. Sammenlign disse tallene med hva skattekortet ditt sier. Skattekortet inneholder tallene som Skatteetaten legger til grunn for din nåværende skatteberegning. Er det stor negativ forskjell, får du skattesmell hvis du ikke endrer skattekortet.

Vi oppfordrer deg til å korrigere skattekortet ditt. Endrer du, vil arbeidsgiveren i lønnskjøringen de siste månedene av året automatisk gjøre en kalkulasjon på hva du må betale i skatt i fjerde kvartal for å komme ut tilnærmet på null i neste skatteoppgjør.

Skattekortet ditt kan du finne her, på Skatteetaten sine sider

Halv skatt i desember? 

Mange tror at man får halv skatt i desember. Noen arbeidsgivere gir halv skatt i november i stedet. «Halv skatt» er en sannhet med store modifikasjoner. Realiteten er at skatten din på ett år fordeles på 10,5 måneder istedenfor 12 måneder i året. Du betaler altså mer skatt i 10,5 måneder i året. Da kan feriepenger utbetales uten skatt neste år, og desember (november) kan utbetales med halv skatt. Samlet sett betaler du altså ikke mindre skatt.

Hvis du sjekker skattekortet og ser at du risikerer baksmell, trenger du ikke nødvendigvis endre skattekortet. Hvis ikke skattesmellen er for stor, kan du heller bare be arbeidsgiveren din trekke deg full skatt i desember (november). Slik betaler du litt ekstra skatt, men netto du sitter igjen med det samme som i årets tidligere måneder.

Du har ingen plikt til å godta halv skatt, så du kan kreve full skattebetaling hvis dette er gunstig for deg. Bare husk å si ifra til arbeidsgiver i god tid, da de ofte gjør lønnsberegning før lønnsdato.

Husk BSU

En måte å redusere skattebelastningen din på dersom du er under 34 år, er å spare opp til 27 500 kr i BSU (Boligsparing for Ungdom). Beløpet spares på en spesiell BSU-konto som de fleste banker tilbyr. Pengene (maksimalt 300.000) blir låst frem til du skal kjøpe din første bolig. Fordelen med dette er at renten som bankene tilbyr, kan være høyere enn vanlige sparekontoer. Og som en bonus; du får 20 % av beløpet du sparer i skattefradrag. Pengene må være satt inn på BSU-konto innen 31. desember hvis du skal dra nytte av dette. 

Andre måter du kan redusere skatten din på

/Tekst/

Det kan være mange fradrag du kan få, avhengig av livssituasjonen din. Disse gir utslag på skattesatsen din sammen med lønn, lån og formue. Du kan legge fradragene inn i skattekortet slik at du betaler mest mulig korrekt skatt igjennom året. Mange lar allikevel fradragene først komme til syne på skattemeldingen, slik at de heller får tilbake penger på skatten. Det er en trygg måte å unngå skattesmell, men det gir dårlig avkastning. Skatteetaten gir deg akkurat nå null prosent rente på det de skylder deg. Hadde du betalt mindre skatt igjennom året og satt samme beløp inn på høyrentekonto eller BSU ville du kunne fått alt fra 1% til 4% avkastning. Alternativt investert i aksjer eller fond som kunne mangedoblet beløpet.

Legger du inn fradrag i skattekortet ditt, kan du vurdere om du skal be om full skatt eller endret skattesats i desember for å betale mest mulig korrekt skatt.

Lurer du på hvilke fradrag du kan få, kan du se på Skatteetatens fradragsveileder her. Eller du kan kontakte din regnskapsfører hos SMB Accounting.

Skrevet av:

Del denne artikkelen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Vi kan hjelpe deg med alt innen regnskap, rådgivning, forretningsførsel og standard regnskapstjenester.
Send oss en melding, så kommer vi raskt tilbake til deg med et kostnadsfritt og uforpliktende løsningsforslag.