MVA-frist igjen! Vi oppklarer MVA-mytene

mva_myter og fakta

Vi kjenner alle til MVA – merverdiavgift – både som selgere og kjøpere av tjenester: Det som gjør alt litt dyrere enn vi hadde håpet på. Nå er det frist for ny MVA-termin – igjen! Hele seks ganger i året må bedriften rapportere inngående og utgående MVA.

Som privatpersoner må vi alle betale MVA, men for bedrifter finnes det en rekke unntak der man kan kreve fradrag for MVA. Vi regnskapsførere ser ofte at kundene misforstår disse fradragsreglene, samt hvordan MVA-avgiften skal bokføres. Vi skjønner godt at dette er vanskelig – det finnes et hav av regler rundt denne skatten – og her skal vi oppklare de vanligste mytene forbundet med MVA, så din bedrift ikke går i MVA-fella neste gang! Hvis du har spørsmål eller lurer på noe så kan du gjerne kontakte oss!


Først en kort intro til hva MVA er

MVA er en prosentvis avgift som din virksomhet (dersom den er MVA-pliktig) krever inn fra kundene deres på vegne av staten. Varene og tjenestene blir rett og slett tillagt en merverdi, og denne vil staten ha. Påslaget som legges på de fleste varer og tjenester du selger, er din bedrifts utgående MVA. Samtidig får bedriften din fradrag for MVA for de fleste varer og tjenester du kjøper inn til virksomheten, dette er inngående MVA. Det er differansen mellom utgående og inngående MVA du «gjør opp» med staten hver annen måned. Det kan være lurt å avsette for betaling av MVA på egen konto og alltid betale i tide – det er nemlig fint å unngå at ha staten som kreditor!


Myter – og svar

1. «Jeg har periodisert kostnaden for et produkt – da kan jeg også periodisere MVA (og dra nytte av fradraget for inngående MVA ved senere tilfelle)»

Nei, det er dessverre ikke mulig. Ettersom MVA ikke er en kostnad for virksomheten, kan den ikke periodiseres sånn som andre kostnader – staten vil ha sine penger nå. Dette betyr at det er fakturadato som styrer MVA og terminen denne tilhører.
Det er viktig at alle bilag med fakturadato i terminen leveres, uansett om kostnaden eller forfallsdato gjelder en senere termin.

2. «Jeg må føre MVA på inkassovarsel»

Nei. Ved eventuell inkassosak skal kun originalfaktura føres med MVA. Betalingsoppfordringer og inkassovarsler skal IKKE føres med MVA.
Ettersom vederlaget for inkassoen (altså originalfakturaen) allerede er bokført med MVA skal denne ikke føres på nytt. Det er kun salær og renter i forbindelse med inkasso eller betalingsoppfordring som kostnadsføres på dette tidspunktet. Denne kostnaden representerer ikke en omsetning som utløser avgiftsplikt. Så ikke noe MVA-fradrag for bedriften å hente her!

3. Bokføring av MVA ved innkjøp av mat – jeg kan føre full moms på dette, eller?

Hvis bedriften din kjøper og selger mat som vare så kan du føre full moms på dette.

Om bedriften din kun bruker mat som fortæring for ansatte, så skal all mat føres uten MVA.
Noe man må huske på med tanke på dette er at faktura eller kvittering fra hotell oftest inneholder både kostnad for overnatting og frokost. Når bilag fra hotellovernatting skal bokføres må frokosten (og annen mat) som er inkludert i prisen skilles ut fra fakturaen og føres uten MVA – denne får du nemlig ikke fradrag for.
Merk at det heller ikke foreligger noen rett til fradrag for MVA ved servering ved møter, representasjon eller mat til personal.

4. «Jeg har krav på fradrag for MVA for personalkostnader»

Nei, du har ikke krav på fradrag for MVA for personalkostnader, som for eksempel velferdstiltak eller andre sosiale kostnader som føres mot annen personalkost. Disse kostnadene kan ikke ses som om de har «nær tilknytning til den avgiftspliktige virksomheten» og faller dermed ikke under kostnader der man kan kreve MVA-fradrag.

5. «Jeg skal betale VAT på samme måte som jeg betaler norsk MVA»

Nei, dette stemmer ikke. Ved innkjøp fra utlandet skal leverandøren ikke påføre VAT (Value Added Tax) på fakturaen. Hvis det er beregnet VAT på fakturaen skal du etterspørre ny faktura hos leverandøren. Du som kjøper skal nemlig ikke betale VAT i leverandørens hjemland, men beregne og betale norsk MVA i stedet. Dette gjelder fra alle land Norge har skatteavtale med – normalt 99,9 % av alle utenlandsfakturaer du noen gang vil se. Beløpet må du selv beregne og oppgi i MVA-oppgaven. Tollverdien av varen legges til grunn for MVA-beregningen.

Og til sist,

fradrag for MVA kan kun kreves hvis bilaget som skal dokumentere det, oppfyller krav i lov/forskrift. Se Merverdiavgiftsloven.


Som sagt innledningsvis: MVA er vanskelig. Hvis du har spørsmål eller lurer på noe så kan du gjerne kontakte oss! Vi sender inn MVA-oppgavene for svært mange av våre kunder – riktig, raskt og effektivt.


Kilde: Lovdata/Merverdiavgiftsloven , RG Regnskap 2018/Tripletex, Sticos.

Skrevet av:

Del denne artikkelen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Vi kan hjelpe deg med alt innen regnskap, rådgivning, forretningsførsel og standard regnskapstjenester.
Send oss en melding, så kommer vi raskt tilbake til deg med et kostnadsfritt og uforpliktende løsningsforslag.